Garage_Zander_luchtfoto

GARAGE ZANDER IS DUURZAAM

BOUWEND NEDERLAND WIL VANAF 2020 ALLE NIEUWBOUWPRODUCTIE IN DE WONING- EN UTILITEITSBOUW DUURZAAM BOUWEN. GARAGE ZANDER AAN DE NIJVERHEIDSWEG 8 TE HEILOO HEEFT HIER NIET OP GEWACHT.

Harm Hofman en Henk Pruiksma

Transparantie
“Ik wil mijn klant laten zien waar zijn auto staat en wie er aan werkt.”, zegt eigenaar Rob Zander. Wel, dat is hem gelukt. Vanaf de straat kun je de werkplaats en de toonzaal geheel overzien. En je hoeft maar een glazen deur door te gaan om aan te schuiven voor een kopje koffie. Niet aan de balie maar aan een gezellige tafel van waar je natuurlijk oog kunt houden op je trouwe vierwieler. Transparantie is de permanente vorm van openheid. Voor Rob gaat dat op voor de entree tot en met de rekening bij het afscheid. Hij zoekt het vertrouwen van de klant. Daar heeft de duurzaamheid van de relatie baat bij.

In 2000 nam Rob het garagebedrijf aan de Kennemerstraatweg van zijn vader over en vroeg zich af: “Ga ik in dit pand oud worden?” Niet dus. Daarvoor was er te weinig ruimte om te parkeren en hij wilde juist meer aan autoverkoop doen. Bovendien haalde de tijd hem en het pand in; ecologische duurzaamheid werd de nieuwe norm. Hij ambieerde een modernere vorm van transparantie dan de kieren in het oude gebouw.
Rob is te veel ondernemer om zich in welk pand dan ook oud te zien worden. Maar sedert september 2016 kan hij zelfs volgens de ambitieuze normen van Bouwend Nederland jaren vooruit in zijn vernieuwde pand op het industrieterrein Oosterzij.

Garage_Zander_duurzaam1

Weten wat je wilt: duurzame bedrijfsvoering
Garage Zander is al ruim 85 jaar en drie generaties lang ingesteld op veranderingen. De auto werd van een statussymbool voor de notabelen tot een regulier vervoersmiddel. De computer deed zijn intrede, zowel in de auto als in de garage. De politiek ging zich steeds nadrukkelijker manifesteren en de wetgeving schreef strikter voor. Ook de klant liet en laat zich horen; het gaat hem tegenwoordig niet alleen meer om het modelletje, de kleur en het comfort, hij wil met een minder bezwaard gewetenbetaalbaar de weg op. En daar komt de constante van Garage om de hoek kijken via de dienstverlening waardoor het bedrijf van oudsher bekend is. Dit betekent weten wat de klant wil en wat je als ondernemer wilt. De gezamenlijke noemer bleek duurzaamheid. Rob ging op onderzoek uit.

Hij heeft het vak vooral in de praktijk van zijn vader Nico geleerd en daarmee de elasticiteit die in formule 'oorzaak = gevolg' staat beschreven. Hun ‘cost gaet voor de baet uyt’, met een visie op de toekomst. “Ik houd mijn jaarlasten graag laag en iedereen weet dat de energielasten over het algemeen alleen maar blijven toenemen. En als Nederland dan op termijn van het gas af moet, dan gaan wij dat nu alvast doen. Dan betaal je direct al geen vast recht meer voor een gasaansluiting.” Vreemd genoeg rekende Liander € 600,- voor het ophalen van de gasmeter, terwijl het juist de overheid is die dat wil afdanken. Rob denkt dat hij daar wel overheen komt. Zijn energie kan hij beter voor andere dingen gebruiken. Zo stak hij zijn licht op bij collega-ondernemers.

Zoek het in de buurt
Rob: “Ik heb duurzaamheid toen besproken met collega bedrijf Alewijn Ott Alkmaar en op de ondernemersvereniging Heiloo met Johan van de Aalsmeerse Plantenhal. Die laatste ging een nieuwe hal bouwen met zonnepanelen en een warmtepomp, inclusief Warmte Koude Opslag in de bodem. Dat laatste paste niet bij ons bedrijfsprofiel. Dat vraagt een vrij dure bronleiding die je met de relatief weinige warmte die wij 3 gebruiken er niet uithaalt. Als je gaat werken met een warmtepomp gecombineerd met zonnepanelen voor elektrisch en warmte is het handig om een regionale installateur te hebben die voor storingen en onderhoud dicht bij huis zit en waaraan je het hele systeem kunt overlaten”. Er zijn diverse aanvragen uitgezet; Floris Comfort uit Heerhugowaard bood de beste kwaliteit tegen een goede prijs.

Zelf energie produceren en minder verbruiken
Op het dak staan 125 zonnepanelen die in de energiebehoefte van het gehele bedrijf voorzien.


 

DuurzaamZander

Op de foto ziet u ook twee radiatoren; die zijn verbonden met twee warmtepompen. Zij verwarmen het gasloze pand in de winter en zorgen in de zomer voor verkoeling. Door de isolering te optimaliseren hoeven zij geen overuren te maken. Ook de van bewegingingssensoren voorziene LED- verlichting gaat onnodig verbruik tegen. De ramen zijn HR++ en de nationale kierenjacht van Koot&Bie kwam hier tot een hoogtepunt.
Tot slot: de toonzaal en de eerste verdieping zijn voorzien van vloerverwarming en in de receptie is de verwarming nu in de muur verwerkt. Dat is mogelijk door het lage temperatuursysteem dat is toegepast.

Duurzaam is meer dan bezuinigen op energie
Garage Zander voert de oude olie en andere vloeistoffen gescheiden af. Ook het ijzer, rubber, papier en plastic. De werkvloer heeft een goot voor de (te scheiden) restolie en het water. Uiteraard slaat men ook de accu’s apart op. Als de klant dat wil worden waar mogelijk delen van andere auto’s hergebruikt. Die moeten wel goed zijn want kwaliteit staat voorop.
“Kijk”, zegt Rob als we bij de regelkasten staan, “deze separate boiler hebben we later nog geplaatst. Die was er bij ingeschoten. De monteurs moeten natuurlijk wel hun handen kunnen wassen als jij en je klant langer plezier van de spullen willen hebben.”

A list to do
Duurzame bedrijfsvoering is een voortdurend proces. Rob wil een laadpaal voor elektrische auto’s. Logisch als je monteurs voor dat type auto een opleiding volgen en in de garage alle voorzieningen aanwezig zijn. Op termijn is energieopslag te overwegen. Dat kan met oude accu’s van elektrische auto’s die nog prima zijn voor stationaire toepassing. Een groen dak zou de isolatie verbeteren en de opbrengst van de zonnepanelen iets verhogen. Sedumdaken nemen ook nog CO2 op. Een scoreborddat aangeeft hoeveel groene energie wordt opgewekt, dat zou het transparante imago van Garage zeker versterken. Maar ja, ook duurzaamheid kent zijn haalbaarheid.

Papierwerk
Rob is geen liefhebber van papierwerk. Zijn motto is: Doe waar je goed in bent en laat de rest aan anderen over die het beter kunnen. Vandaar dat hij Floris Comfort de techniek in financiële cijfers liet vertalen, inclusief de subsidies, en deze door zijn accountant op haalbaarheid liet beoordelen. Goed dat die dan weer weet hoe de belasting jou te vriend wil houden. Toen samen naar twee banken. ABN-AMRO kwam met het beste voorstel.

Geen speciale adviseurs
Rob heeft dus geen gebruik gemaakt van speciale adviseurs. Met de installateur ging het prima. De gemeente werkte goed mee. “De oude garage in het centrum wilden ze weg hebben en een facelift van ons huidige pand zag men wel zitten. Het oude pand is te verkopen met een schone grond verklaring omdat ik dat al jaren eerder onder een regeling had laten opknappen.” Rob is ook bij de Bovag langs geweest voor duurzaamheid. Die verwees door naar Erkend Duurzaam die in de branche aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen doet. Maar de kosten waren te hoog. Een duurzaamheidslogo zoals zij dat bieden, maar dan lokaal, zou leuk zijn om onze bedrijven groen te positioneren in de markt.